Waar je ook op moet letten bij het kopen van een voormalig boerenerf
Steeds meer mensen trekken van de stad naar het platteland. Een trend, die al een aantal jaren aan de gang is, maar als gevolg van de Corona crisis nog wordt versterkt. Dit blijkt uit het onderzoek naar de vastgoedmarkt, dat afgelopen woensdag is gepubliceerd door de NVM Agrarisch & Landelijk.
“Doordat steeds meer mensen de afgelopen maanden zijn gaan thuiswerken, zie je een nog grotere vraag naar meer vierkante meters en een groene omgeving.", aldus de NVM.
De afgelopen vijf jaar kwam ongeveer 60 procent van de agrarische bedrijven in de verkoop. De helft daarvan wordt inmiddels gekocht door particulieren, die er een woonbestemming aan willen geven.
Sloop en bodemverontreiniging
"De bedrijfsgebouwen of stallen die in zo'n geval overbodig zijn, worden dan vaak gesloopt", stelt de NVM in haar onderzoek. En daarin schuilt nu juist een risico.
Voor het slopen van bebouwing zal een vergunning nodig zijn van de gemeente. Onze ervaring is, dat er vaak sprake is van asbestdaken en zogenaamde inspoelzones (zie ons eerder geplaatst bericht), wat op een verantwoorde manier verwijderd moet worden. Ook kan er (ernstige) bodemvervuiling voorkomen op en rond boerenerven, van minerale oliën tot gedempte sloten vol met asbest (lees hier onze blog). Geen prettig idee, als je net je droomboerderij hebt gevonden!
Laat bodemonderzoek doen!
Bodemonderzoek en -sanering van vervuilde grond is dan vereist, voordat er überhaupt een sloop- of (ver)bouwvergunning wordt afgegeven. Het is goed om je als potentiële koper te realiseren, dat er risico’s zitten aan de aankoop van een voormalig boerenerf. Neem zeker contact met ons op wanneer je hiermee te maken krijgt, als bouwbedrijf óf als particulier.
En als je eenmaal aan de slag kan, denk bij verbouwen of herinrichten ook aan een ecologische Quickscan, in verband met de aanwezigheid van huismussen, vleermuizen, bomen etc. !!
Hopman en Peters heeft jarenlange ervaring met ecologisch onderzoek, bodemonderzoek en saneren van vervuilde grond en kent de procedures rond vergunningsaanvragen. Wij helpen je graag!
Lees hier meer over asbest bodemonderzoek